Finálové kolo 3. ročníku soutěže „Školní jídelna chutně a zdravě“ se uskutečnilo dne 25. 10. 2019 na Středním odborném učilišti gastronomie a podnikání v Praze. Soutěž připravila Asociace zřizovatelů školních jídelen, z. s. ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy. Hlavním partnerem soutěže byla společnost: Bidfood Czech Republik s. r. o.
Finálového kola se zúčastnilo 14 školních jídelen z Prahy zastoupených vždy jedním kuchařem či kuchařkou, které postoupily z úvodního korespondenčního kola soutěže. Úkolem soutěžících bylo navrhnout a připravit 3chodové menu z moderních a nutričně vyvážených surovin na zadané téma. Téma pro letošní rok znělo: Polední bezlepkové menu s využitím zvěřiny nebo hovězího masa.
Hodnotící komise hodnotila průběh přípravy menu, organizaci a čistotu pracoviště, servírované vzorové porce a chutnost pokrmu. Komise byla složena ze zástupců:
V letošním ročníku jsme ohodnotili 5 nejlepších kuchařů a jejich menu, a také jsme nově zavedli Cenu strávníků - ocenění nejlepšího pokrmu (ne celého menu, ale skutečně jednoho pokrmu) přímo dětskými/studentskými strávníky
Pořadí 3. ročníku soutěže:
MŠ Na Korábě, Praha 8 - kuchařka Kristina Horňáková
Menu:
ZŠ Gutova, Praha 10 - kuchař Jiří Pšenčík
Menu:
Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4 - kuchařka Jaroslava Linková
Menu:
MŠ Matěchova, Praha 4 - Jana Coufalová
Menu:
ŠJ Dražického náměstí, Praha 1 - kuchařka Olga Didunyková
Menu:
ŠJ Dušní, Praha 1 - kuchař Miroslav Petr
V Praze 1. 11. 2019
Zpracoval: AZŠJ, z. s.