Předškoláci se naučili připravit si zdravé svačinky

0
Název: Předškoláci se naučili připravit si zdravé svačinky
Zdroj: Týdeník Školství
Datum: 21.06.2017
Autor: Romana SLANINOVÁ
Odkaz: http://www.tydenik-skolstvi.cz/

 

O zdravé stravě se všude mluví a píše, ale každodenní realita je trochu jiná. Pokud se zeptáte dětí ve školkách a školách, jestli mají například rády zeleninu, mnohé z nich se nebudou tvářit zrovna nadšeně. Projekt Zdravé svačinky hrou je jedním ze způsobů, jak tento stav změnit.

Je čtvrteční ráno a ve Fakultní mateřské školce Sluníčko pod střechou na pražských Lužinách začíná docela normální den. Nicméně devatenáct malých školáčků si nedočkavě obléká kuchařské zástěry a napjatě sleduje, co jim paní učitelka a také sympatický šéfkuchař vyprávějí. Dopoledne, které je před nimi, totiž stráví přípravou zdravých pomazánek. Nejenže se změní v malé kuchaře, ale ještě si užijí spoustu zábavy a díky tomu se nenásilnou formou dozvědí hodně věcí o správném stravování a sami si vyzkoušejí, že zdravé jídlo, a zvláště zelenina, skvěle chutná.

Začít už od školky

Projekt Zdravé svačinky připravila Asociace zřizovatelů školních jídelen ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy. Jedná se o krátký vzdělávací program pro děti mateřských škol, který by je měl naučit nebát se ochutnat něco nového a vysvětlit, jak důležitá je konzumace zeleniny. Projekt bude realizován do konce roku 2017 a počítá s akcemi v každé městské části Prahy. V nich byly vybrány “pilotní” školky, které celý průběh akce otestují.
Velkou zásluhu na uskutečnění Zdravých svačinek má Irena Ropková, pražská zastupitelka a radní pro školství.
Pokud chceme vést děti k povědomí o zdravém životním stylu a výživě, je potřeba začít již od mateřské školy. Krátkým průzkumem ve školkách jsme zjistili, že je stále velké procento dětí, které nechtějí jíst zeleninu a už vůbec ne zeleninové a luštěninové pomazánky. I rodiče bohužel dost často předem hlásí, co všechno dítě nejí a co mu tedy ve školce ani nemají dávat, přičemž kuchařky pak zjistí, že děti ani netuší, ší, jak daná potravina chutná, protože ji neznají a v životě ji neochutnaly.
Cílem projektu je tedy vysvětlit dětem, co zdravého o jim zelenina a luštěniny těninutí poskytují, a zároveň je naučit připravit si jednoduché zeleninové pomazánky,” představuje projekt I. Ropková.
Zkušenosti s tím, jaké stravovací návyky panují v současných rodinách, mají i učitelky a kuchařky v MŠ Sluníčko pod střechou. “V naší školce běžně zařazujeme do jídelníčku zeleninu a ovoce, připravujeme jídla s luštěninami. Pro řadu dětí jsou ale nejoblíbenějším jídlem hranolky, hamburgery, špagety nebo řízky. Dobře tak poznáme, jak se u těchto dětí doma jí,”
říká ředitelka školky Helena Zdrubecká.
“Velký boj jsme tu sváděli se slazenými nápoji. Děti mají v běžné nabídce vodu, mléko a čaj, případně mošt nebo přírodní ovocnou šťávu. Někteří rodiče s naším rozhodnutím zpočátku nesouhlasili a dávali svým potomkům do školky jejich oblíbené limonády,”
vzpomíná Jarmila Střechová, ekonomka zdejší školky. Důsledná snaha nabízet dětem zdravou a pestrou stravu se naštěstí neminula účinkem: “Už jsem si zvykla na to, že nás maminky žádají o předpisy jídel, která si jejich děti ve školce oblíbily. Ráda jim je posílám mailem, aby je mohla ochutnat celá rodina,” říká s pýchou H. Zdrubecká.

Kuchtíci se osvědčili

Ale rychle zpátky za malými kuchaři. Ti, rozdělení do malých skupinek, s pomocí učitelky Petry Ristič a profesionálního kuchaře Alberta Hauptmanna už připravili několik voňavých a chutných pomazánek, například brokolicovou, špenátovou, hrachovou, cizrnovou nebo paprikovou. S radostí teď ochutnávají své výrobky a pyšně je odnášejí ochutnat i svým kamarádům a zaměstnancům školky.

Zdravé je i chutné

Verdikt je jednoznačný: pomazánky jsou vynikající! Děti si je budou moci udělat také doma s rodiči, protože si odnesou i předpisy. Na to se většina z nich těší, zvláště malé slečny, protože mnohé z nich maminkám v kuchyni zdatně pomáhají. “Já s ní peču buchty a koláče,” hlásí nadšeně Lenka Samsungová a hned dodává, že u nich doma se zelenina jí, hlavně papriky, rajčata a okurky. K ní se přidávají její kamarádky Kája Koutská a Verunka Šimková a hned se svěřují s tím, jaké pomazánky z těch, které si společně s ostatními připravily, jim chutnaly. Jednoznačně u nich zvítězily papriková a špenátová.
Albert Hauptmann vaří pro děti už 25 let. A zjevně si svou práci užívá. Dovede své malé spolupracovníky nadchnout, nenásilně je poučit i zazpívat jim písničku. “Ptáte se mě, jak u dětí vybudovat kladný vztah k zelenině? Podle mě existuje jediná cesta, a to pokud se naučí zeleninové pokrmy samy připravovat, ideálně pochopitelně ve spolupráci s rodiči. A to co nejdříve, protože do šesti let se u dětí formují stravovací návyky. Něco jako revoluce ve stravování neexistuje, je to postupná trpělivá práce, jak měnit náhled strávníků na to, co je a co není zdravé. Já se to vždycky snažím podat dětem tak, že to, co společně chystáme, je v první řadě dobré a chutné a až pak zdravé,” vyznává se mistr kuchař.

 

Sdílet.