Jídlo škodící zdraví u Michaely Jílkové –perličky z pořadu

0
Skóre: 0.56
Název: Jídlo škodící zdraví
Zdroj: ČT 1
Datum: 12.01.2017
Čas vysílání: 21:12:02
Moderátor: Michaela JÍLKOVÁ
Hosté: Petr TLÁSKAL, Jaroslav ŠKVAŘIL, Jana DOSTÁLOVÁ, Dagmar LUŽNÁ, Eva KOŠAŘOVÁ, Jana KRATOCHVÍLOVÁ, Milan CALÁBEK, Miroslava NAVRÁTILOVÁ, Eliška SELINGER, Vít GREGOR, Ruda VONDŘICH, Zdeněk HLADÍK
Relace: Máte slovo
Pořadí: 1
Rozsah: 00:58:59
Oblast: Televize
ProfilID: AZ_Školní jídelny 


Odkaz na záznam

Jaroslav ŠKVAŘIL, vegetarián; Česká společnost pro vegetariánství:
Je potřeba snížit spotřebu živočišných potravin na bezpečnou míru, to je zdravotní otázka.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
No a proč? Pane Škvařile, jste schopen odpovědět jasně na otázku? Já nevím, proč tady jste. Tak vy říkáte, maso je nezdravé. Můžete… Nebo živočišné potraviny.

Jaroslav ŠKVAŘIL, vegetarián; Česká společnost pro vegetariánství:
Ale já jsem to neřek tak.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Tak co tedy říkáte vlastně? Já jenom, proč tady stojíte.

Jaroslav ŠKVAŘIL, vegetarián; Česká společnost pro vegetariánství:
Nadbytek živočišných potravin poškozuje zdraví. To říkám. Jak řekl kolega, záleží na množství.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
No ne, no tak a co je to nadbytek. Takže můžeme jíst maso?

Jaroslav ŠKVAŘIL, vegetarián; Česká společnost pro vegetariánství:
Ano. Kvůli zdraví do 10 %.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
No tak pak je to výborné. To je radostná zpráva pro tuto stranu, že.

Petr TLÁSKAL, předseda Společnosti pro výživu; gastroenterolog a pediatr:
Přesně tak. Určitě, paní Jílková.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
No, a máme to.

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
Snědla byste svýho pejska. Jako třeba v Číně se jeděj pejsky.

Miroslava NAVRÁTILOVÁ, poradna pro poruchy metabolismu a výživy FN Brno:
Ne. Já bych svého pejska nesnědla. Ne. Ne. Ne. Já bych nesnědla, ale myslím si, že my lidé prostě ty živočišné bílkoviny potřebujeme. A neříkám, že bysme se měli přejídat.

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
Samozřejmě, pokud tomu věříte, že je potřebujete, tak nemůžu nesouhlasit, protože čemu věříme, to manifestujeme.

Miroslava NAVRÁTILOVÁ, poradna pro poruchy metabolismu a výživy FN Brno:
Podívejte se, já mám ordinaci a… Ne, to není moje víra. To jsou moje zkušenosti.

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
Já mám jiné zkušenosti.

Miroslava NAVRÁTILOVÁ, poradna pro poruchy metabolismu a výživy FN Brno:
A já 29 let v podstatě pracuju ve fakultní nemocnici, a kde mám v ordinaci, v metabolické poradně mentální anorektičky a bulimičky a 2 % jsou kvůli modelingu a 98 % je jenom proto, že začaly s nějakou alternativním způsobem stravování.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Vážení, teď, protože tady zazněly… Ne. Ano. Teď paní profesorka bude reagovat na půsty, ano? Prosím.

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT:
Já bych ještě dodala něco k tomu masu. Ono nejde jenom o ty esenciální aminokyseliny, ale ono jde především o železo a zinek, protože z rostlinných potravin…

Jaroslav ŠKVAŘIL, vegetarián; Česká společnost pro vegetariánství:
Železa je všude nadbytek.

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT:
Nadbytek. Ale je ve formě, kterou ten náš organismus nevyužije.

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
Ale když chce, tak ho využije.

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT:
Železo je z masa a totéž i zinek. A tady…

Jaroslav ŠKVAŘIL, vegetarián; Česká společnost pro vegetariánství:
Naopak je nadbytek železa a je nebezpečný maso.

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT:
Nadbytek. Ale já nemluvím o nadbytku. Tady prostě se musí konzumovat všeho s mírou.

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
Držte se hřebíku a získáte železo. Stačí, když se ho držíte.

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT:
No víte co, já jsem potravinářský chemik, jo, a já trošku rozumím té chemii. Ale hřebíky jako těžko můžete konzumovat, jo. Tady se publikum směje, kdo teda trochu rozumí té chemii potravin.

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
Ty vibrace do vás, vstřebáte vibrace železa.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Víte co, pojďme, máme tady paní, necháme jenom paní Selinger, která je z veganské společnosti. Takže vy nejíte ani už med, protože je živočišného původu.

Eliška SELINGER, :
Žádné potraviny živočišného původu.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Ano. Takže ani med. Nic. Tak slyšela jste zde argumenty pana primáře a paní profesorky. K tomu železu, pojďme, ať se diváci…

Eliška SELINGER, :
Já přeci jen bych se ráda vyhradila oproti těm kterým výrokům, které zaznívají z alternativní strany, protože my si rozhodně nemyslíme, že člověk je býložravec a především si nemyslíme, že více záleží na jakékoliv osobní zkušenosti ale hlavně na těch výzkumech. Dále bych se chtěla velmi výrazně ohradit proti té asociaci s poruchy příjmu potravy, protože on tam sice vztah je, ale je obrácený. Mám na to teďka několik /nesrozumitelné/ článků, klidně vám je ukážu. Je to tak, že ty lidi mají poruchu příjmu potravy a alternativní výživu používají jako výmluvu pro to nejíst. Takže to běží obráceně. Zase já vím, že mi nemusíte věřit. A co se týče železa…

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Ne, paní Selinger, budete pokračovat, ale přece jenom máme zde lékařku, která má 29letou praxi.

Eliška SELINGER, :
Praxe právě zas tak moc neznamená. Ale to je jedno.

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
Můžu na to něco říct. B12 můžete nahradit.

Petr TLÁSKAL, předseda Společnosti pro výživu; gastroenterolog a pediatr:
Ona to není jenom B12. Pardon, teda paní Kratochvílová, jestli můžu…

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
B12 má vibrace, tu si můžete zazpívat.

Petr TLÁSKAL, předseda Společnosti pro výživu; gastroenterolog a pediatr:
Proč bych zpíval? Já tady disktuju. /Souzvuk hlasů/. Moment, teď bude reagovat paní profesorka nebo pan primář na to železo, ano? To, co říká, protože to je…

Jaroslav ŠKVAŘIL, vegetarián; Česká společnost pro vegetariánství:
Paní Jílková, mně už jste dlouho nedala slovo.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Mně to nevadí. Mně to nevadí. Tak prosím.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Ale jinak tedy podle vás brambory nejsou škodlivé. Paní Lužná, vy říkáte…

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
Jednoznačně brambory ne. Jedině v době, kdy se vykopou ze země a sní se jako zelenina. Ale jinak opravdu ne, protože způsobují problémy s klouby. A jakékoliv otoky, kloubní problémy.

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT:
To jsme ještě neslyšeli.

Miroslava NAVRÁTILOVÁ, poradna pro poruchy metabolismu a výživy FN Brno:
Jako lékaři jsme to ještě neslyšeli. /Souzvuk hlasů/.

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
A když vynecháte brambory z jídelníčku, opravdu, tak se vám velmi, velmi uleví. Opravdu ano. Zkušenosti jsou takové.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
A není to, že se jim uleví proto třeba, že zhubnou a ty klouby nejsou tak zatěžovány?

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
Určitě ne. Ale velkým množstvím právě škrobu, který způsobuje problémy v těch kloubech, si uleví.

Miroslava NAVRÁTILOVÁ, poradna pro poruchy metabolismu a výživy FN Brno:
Mě by zajímalo, jakým mechanismem se tedy usadí ten škrob v těch kolenou, tak aby nás bolely kolena nebo klouby. Mě by to fakt teda jako lékařku zajímalo.

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
Někdo z vás tu říkal, že, pan doktor říkal, že někdo může mít alergii na brambory.

Miroslava NAVRÁTILOVÁ, poradna pro poruchy metabolismu a výživy FN Brno:
Tak alergie je něco jiného.

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
Velká většina populace jí brambory v nadbytku. /Souzvuk hlasů/.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Ne, ale promiňte, a jaké máte tedy, protože druhá strana jaksi nechápe, jaké máte tedy nějaké vědecké důkazy, že brambory se usazují v kloubech a způsobují artrózu.

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
Ne. Metabolické zbytky při trávení brambor…

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Metabolické zbytky při trávení…

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
No vlastně špatné trávení těch brambor, se usazují v kloubech.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Ale podívejte, my tady, tady nikdo, vážení, nikdo není zastáncem toho, aby někdo jed k večeři, k obědu neustále brambory.

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
Ale většina populace to dělá. Zeptejte se lidí, podívejte se do školních jídelen. Pětkrát týdně jedí brambory. Brambory, maso, maso, brambory, to je opravdu standardní jídelníček.

Miroslava NAVRÁTILOVÁ, poradna pro poruchy metabolismu a výživy FN Brno:
Ale proč mluvíme o excesech? Vy mluvíte o excesech. To nikdo nedělá.

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
Nemluvím, nemluvím. Podívejte se na jídelníčky.

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
Ale co ta brambora udělá, když já ji sním? Co to udělá v tom mém těle?

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
No a co udělá?

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
Když ji sním v nadbytku. Co udělá? Dilatuje, uvolňuje, způsobí rozklad a rozpad a dilataci.

Petr TLÁSKAL, předseda Společnosti pro výživu; gastroenterolog a pediatr:
A čeho? Co se rozpadá?

Dagmar LUŽNÁ, makrobiotička z Olomouce:
Hlavně ledvin, močové měchýře a působí problémy s kloubama.

Petr TLÁSKAL, předseda Společnosti pro výživu; gastroenterolog a pediatr:
Mě by zajímalo, co se ve vás rozpadá.

Petr TLÁSKAL, předseda Společnosti pro výživu; gastroenterolog a pediatr:
Nikoli. Je to tak podle vědeckých prostě zjištění.

Milan CALÁBEK, přes 30 let nejí maso; nyní pesko-vegetarián:
Podle posledního italskýho výzkumu tomu tak není. Ale nevadí. V pořádku.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Pane Calábku, promiňte, já bych se jenom zeptala. Proč si myslíte, že máte pravdu vy a nemáme věřit tady panu primáři?

Milan CALÁBEK, přes 30 let nejí maso; nyní pesko-vegetarián:
Protože to můžu doložit. Protože izraelský výzkum, který on třeba nesleduje, prokázal…

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
A vy myslíte, že zde náš expert na výživu nesleduje… Ano.

Milan CALÁBEK, přes 30 let nejí maso; nyní pesko-vegetarián:
Pochybuju. Jak to poslouchám, velice o tom pochybuji. Velice pochybuju.

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
Mohu do toho zasáhnout, když mluvíte o těch genech? Protože víte o tom, že geny můžeme ovlivnit vlastními slovy, vlastním myšlenkami, že nejnovější genetická věda reaguje na, potvrzuje to, že my svými slovy, svými myšlenkami a vibracemi můžeme dokonce změnit geny.

Petr TLÁSKAL, předseda Společnosti pro výživu; gastroenterolog a pediatr:
To jsem ještě v životě neslyšel.

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
No, vy jste toho asi hodně neslyšel. Víte co, že dokonce tak, že můžete třeba udělat s chameleona žabičku. Tím, že prostě vyšlete jiné vibrace.

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT:
Vy jste génius.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Ne. Mluvíme o tom, víte… Jenom o té zelenině, ano, když budu na zelenině, ovoci.

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT:
Ale když budeme jenom na zelenině a ovoci, tak nám bude chybět řada dalších živin.

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka:
Ne, paní Kratochvílová, nechme paní profesorku.

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT:
Protože zelenina a ovoce prakticky neobsahují bílkoviny, které jsou nutné teda k tvorbě svalové hmoty.

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
Nám nechyběj.

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT:
Ještě k tomu mléku. Protože proč si ho tak ceníme, proč si toho mléka tak ceníme? Protože mléko a mléčné výrobky, že jo, tady se to zjednodušuje na mléko…

Jana KRATOCHVÍLOVÁ, veganka; zpěvačka:
Proč jste tak závislí na kravách?

Zpracovatel: Anopress IT a.s.

Sdílet.