7mýtů o mléce!  

0
Skóre: 0.59
Název: 7mýtů o mléce!
Zdroj: Aha!
Datum: 29.05.2017
Autor: (bau)
Odkaz: http://www.ahaonline.cz/
Oblast: Celostátní deníky


Je to bílý jed, nebo zázračný lék?

PRAHA – Zahleňuje, odvápňuje kosti a vlastně není vůbec pro člověka vhodné. Věříte mýtům, které o mléce kolují? Přečtěte si, jak to je doopravdy…

1. Nevhodné pro člověka

Odpůrci mléka argumentují, že člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce. Jenže člověk se stravováním od ostatních savců liší a právě potřebné množství vápníku nejsnáze vstřebává z kravského mléka. Evropané jsou navíc vyzbrojeni genem, který jim i v dospělosti pomáhá trávit mléko. Tato tzv. laktázová aktivita naopak chybí Asiatům a Afričanům, kteří mléko špatně snášejí.

2. Zahleňuje naše tělo

Na všech sliznicích našeho těla, včetně trávicí trubice, se nachází hlen.
Potřebujeme ho jako přirozenou bariéru, která nás významně chrání. “Tvoří ho velmi specializované buňky našich sliznic. Tvorba hlenu je přesně regulovaná podle potřeb našeho těla. Proto žádná potravina – tedy ani kravské mléko – nemůže způsobit zahlenění,” vysvětluje profesor Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hra Hradec Králové.

3. Tloustne se po něm

V obchodech můžete na různé mléčné výrobky s odlišným obsahem tuku. Jenže rozdílné energetické hodnoty mají i jiné potraviny. To, že se tloustne, není zkrátka dáno potravinou
jako takovou, ale nevyváženým jídelníčkem. Tedy nerovnováhou mezi energetickým příjmem a energetickým výdejem. Pro představu: sklenice polotučného o mléka má stejně kalorií jako například polovina jablka.

4. Ředí se vodou obsahuje éčka

Konzumní mléko se při zpracování odstřeďuje, aby se dosáhlo požadované tučnosti, a pak se tepelně ošetřuje. Jednak proto, aby se zničily bakterie, které by mohly způsobit onemocnění, a také proto, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Voda se tedy v žádném případě k mléku nepřidává, stejně tak jako se nepřidávají žádné konzervační látky (tzv. éčka) kvůli delší trvanlivosti.

5. Odvápňuje nám kosti

Mléko je nepostradatelným zdrojem em vápníku, a navíc je jeho využitelnost nost v mléce pro náš organismus velmi vysoká. Obsahuje látky, které vážou vápník do ík d vstřebatelné formy. Kromě vápníku je v mléce zastoupen i vitamin D, fosfor a další prvky spolu s vysoce kvalitními bílkovinami.
Těmito složkami je zajištěna průběžná obnova našich kostí.

6. “Přímo od krávy” je nejzdravější

U mléka prodávaného v obchodech máte garanci, že je bezpečné a neobsahuje žádné rizikové mikroorganismy způsobující onemocnění. U čerstvého mléka z malé farmy takovou jistotu mít nemusíte. Navíc obsahy proteinů, vitaminů a minerálů se u čerstvého a trvanlivého téměř neliší. Tepelným ošetřením se ztrácí maximálně 10 % výživných látek.

7. Odtučněné má méně vápníku

Odtučněné mléko je zdrojem stejného množství vápníku jako třeba plnotučné mléko. Jediné, čím se liší, je obsah vitaminů rozpustných v tucích. Je logické, že čím méně tuku v mléce je, tím méně v něm bude i vitaminů.

Proč ho pít?

  •  Je nenahraditelným zdrojem vápníku, který je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií.
  • Obsahuje řadu vitaminů A, D, B12 nebo B1.

Díky selenu zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému.

Víte, že… * …odborníci doporučují denně zařadit do jídelníčku alespoň 3 mléčné výrobky? . …dětem chybí ve výživě potřebné množství vá vápníku? U chlapců je to 15%, a u děvčat dokonce ko 30% příjmový deficit. Nedostatek vápníku oh ohrožuje i zdraví seniorů. …p patříme mezi národy, kde se intolerance ml mléčného cukru (laktózy) týká řádově 10 % dospělých? Více o mléce čtěte na www.mlekovaszdravi.cz. 

 

Zpracovatel: Anopress IT a.s.

 

Sdílet.